Wandelen op Santa Maria Azoren

Voor een wandelvakantie op de Azoren is het zonnige eiland Santa Maria misschien wel de beste plek! Het is klein, er zijn weinig toeristen en de prachtige valleien vol glooiende wijngaarden en uitgedoofde vulkanen zijn makkelijk te bewandelen.

Wil je langer wandelen op Santa Maria dan kun je een 5-daagse wandelroute doen, waarbij je elke dag door een paar van de mooiste natuurgebieden van dit wandelparadijs loopt.

Wandelen op Santa Maria Azoren

Op Santa Maria ligt een netwerk van goed onderhouden Azores Trails, slingerend door de groene bergen en langs de ruige kust. Via lange en korte wandelingen kom je bij veel van de bezienswaardigheden van het eiland, zoals de rode woestijn Barreiro da Faneca, een van de meest fotogenieke natuurgebieden van Santa Maria. Of beklim je met gemak de Pico Alto, de hoogste berg van Santa Maria met een hoogte van 568 meter. De Farol de Gonçalo Velho-vuurtoren, boven op een hoge rots omgeven door groene hellingen en met uitzicht op de zee, bereik je door een klein slingerend pad over een kam te volgen.

5 dagen wandelen op Santa Maria

Natuurlijk zijn alle bezienswaardigheden op Santa Maria stuk voor stuk de moeite waard om naartoe te lopen, maar je kunt ook kiezen voor een 5-daagse wandelroute. Je wandelt in alle rust over smalle paadjes langs alle highlights van het eiland en overnacht in prachtig gerenoveerde herdershutten, waarin je maar met maximaal 6 personen kunt vertoeven. Door de weinige toeristen op je pad en de uitgestrekte omgeving, voel je je echt even in een andere wereld.

Floortje naar het einde van de wereld

Ben je nieuwsgierig naar hoe deze tocht en dit kleine eiland van de Azoren eruit ziet, bekijk dan de aflevering van Floortje naar het einde van de wereld waarin ze naar Santa Maria reist. Tijdens haar bezoek liep ze een deel van deze route langs spectaculaire kliffen en met weidse uitzichten over de oceaan. Ze overnacht ook in een van de hutten en spreekt met de oprichters van de 80 km lange wandelroute op het eiland: de Gran Rota de Santa Maria.

Bekijk ook: wandelen op Sao Miguel

Wandelroute van 80 km op Santa Maria

Tijdens haar reis naar Santa Maria was Floortje op bezoek bij Ioannis en Rita, het echtpaar dat de Gran Rota de Santa Maria heeft uitgezet. Na uren van lange wandelingen besloten ze een aantal grote en kleine wandelroutes op Santa Maria aan elkaar te weven tot een lange rondwandeling over het eiland, wat resulteerde in een wandelroute van 80 km lang. Ze kochten en renoveerden oude herdershutten langs de route en maakten er kleine oases van rust van, midden in de uitgestrekte natuur van Santa Maria. De hutten, voorzien van zes bedden, een badkamer, een kleine pantry en natuurlijk met indrukwekkende uitzichten, huur je via hen of een van de vele wandelorganisaties die voor jou de hele route vooraf plannen.