Graciosa Azoren

Graciosa Azoren

Rust, authenticiteit én natuur. Het komt allemaal samen met een vakantie op Graciosa op de Azoren! Dit Portugese eiland in de Atlantische Oceaan is één van de kleinste Azoren eilanden waar de stilte overheerst en je vaak het gevoel hebt dat je aan het einde van de wereld bent.

Bewonder de kenmerkende windmolens, ontdek de dorpse sfeer in het hoofdstadje, maar ga vooral lekker veel wandelen. Het landschap bestaat uit spectaculaire kliffen, groene heuvels, wijngaarden, platteland en kraters. Hup, trek die wandelschoenen aan en ga mee op ontdekkingstocht op Graciosa Azoren!

Vakantie Graciosa op de Azoren

Graciosa is het 2de kleinste eiland van de Azoren. Het eiland is slechts 10 km lang en 7 km op haar breedst. Met eilandhoppen kun je Graciosa in een paar dagen perfect verkennen om daarna een volgend eiland te bezoeken.

Graciosa telt 4.400 inwoners die jouw komst naar het eiland zullen waarderen. Op het eiland maak je echt een reis terug in de tijd. Je zult vooral veel land- en wijnbouw tegenkomen. Dat komt door de vruchtbare grond. Op het boerenland wordt nog op traditionele wijze met paard en wagen geoogst. Dit alles draagt bij aan de charme van Graciosa op de Azoren! Wist je overigens dat van alle Azoren eilanden op Graciosa het minste regen valt? Perfect om te wandelen!

Bezienswaardigheden Graciosa – Azoren

Je kunt het beste je reis beginnen in Santa Cruz, hoofdstad van Graciosa. Het stadje is in 1500 ontstaan en telt 1.800 inwoners. Door de compactheid heeft het de sfeer van een dorpje. Loop naar Praça de Fontes Pereira de Melo, dit is het centrale plein. Maar loop ook zeker door de vele, smalle, geplaveide straten geflankeerd door voornamelijk 18de-eeuwse witgekleurde herenhuizen met oranje dakpannen.

Bezoek de eeuwenoude kerken van Graciosa

Bekijk ook twee 17de-eeuwse kerken: Matriz de Santa Cruz en Igreja da Misericordia. Het is een aanrader om je bezoek aan het eiland te starten in Museu da Graciosa met nuttige info over het eiland.

Beleef de witte en spectaculaire kliffen 

Bij de noordwestkust snap je waarom Graciosa vernoemd is naar ‘wit eiland’. De kliffen van Serra Branca zijn spectaculair en witgekleurd. Als je op zee komt aanvaren zie je het witte eiland naderen.

Ontspannen in een natuurlijke spa 

Neem een duik bij Termas da Carapacho. Dit is een natuurlijke spa met een temperatuur van ongeveer 40 graden. Het water schijnt een medicinale werking te hebben bij reuma en huidziekten.

Excursies op Graciosa

De meest bezochte locatie op Graciosa is Furnas do Enxofre. Dit is een zwavelgrot verscholen in de bossen bij de caldeira. Middels een steile trap kun je afdalen naar een kratermeer.
Tip: Bezoek de grot tussen 11 en 14 uur, want dan schijnt het zonlicht via een gat in het plafond door de grot, een magisch effect!
De Furnas do Enxofre kun je goed combineren met de Caldeira, in het zuidoosten van Graciosa. Middels een 11 kilometerslange wandelroute kun je om de Caldeira (de krater) heen lopen. Deze hike is goed begaanbaar en duurt ongeveer 2 uur. De uitzichten op het hoogste punt van het eiland zijn geweldig!

Tips voor Graciosa

  • Om jouw vakantie naar Graciosa op de Azoren extra bijzonder te maken hebben wij een paar tips voor je:
    Volg een rondleiding over een wijngaard met aansluitend een proeverij bij een wijnboerderij!
  • Zwemmen in zee? Dat kan bij het enige strand van Graciosa in Vila da Praia.
  • Beklim de Pico Timao, een 398 metershoge berg. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over hele eiland én mogelijk ook op andere Azoren eilanden zoals Faial en Pico.
  • Bij Graciosa vind je voor de kust veel rotseilanden. Ilheu da Praia, Ilheu da Baleia en Ilheu de Baixo zijn mooie voorbeelden van rotseilanden en tevens broedplaatsen voor zeevogels. Neem je verrekijker mee en spot zoveel mogelijk bijzondere vogels!
  • De 2de zondag van augustus worden er mooie processies gehouden die gepaard gaan met muziek en dans.

Praktische informatie over Graciosa

Als je naar Graciosa wilt kun je dit eiland via een ander Azoren-eiland bereiken. Vanuit Nederland vlieg je in 4 uur naar het nabijgelegen eiland Terceira. Vervolgens kun je met een binnenlandse vlucht naar Graciosa vliegen. Deze vliegtijd bedraagt ongeveer 30 minuten. Je kunt Graciosa ook per boot bereiken, er vaart van oktober t/m mei 2 keer per week een veerdienst. Het is 1,5 uur varen vanaf het eiland Sao Jorge. Als je eenmaal gearriveerd bent op Graciosa kun je het beste een auto huren. Hiermee kun je eenvoudig alle uithoeken van het eiland verkennen, aangezien het openbaar vervoer niet optimaal geregeld is.

Graciosa op de kaart

Reisaanbieders gespecialiseerd in Graciosa Azoren vakanties