Bloemen Azoren

Bloemen Azoren

De natuur en vele bloemen op de Azoren zijn indrukwekkend. Op de eilanden vind je meren en vulkaankraters waar je makkelijk naar toe kunt wandelen, ontelbare klaterende watervallen en kusten vol metershoge kliffen. Maar de eilanden staan ook bekend vanwege de vele hortensia’s. Tel daar de talloze andere kleurrijke bloemen bij op en de al fotogenieke natuur verandert in het voorjaar in een zee van kleur.

Ga direct naar:

Beleef het bloemenpracht op de Azoren

Wil jij genieten van prachtige uitzichten, uitzichten bordevol hortensia’s en kleurrijke bloemen? Boek een vakantie naar de Azoren! 

Bloemen Azoren

De Azoren: bloemeneilanden

In het voorjaar, maar ook in het najaar wordt het schitterende landschap van de Azoren bedekt met een tapijt van bloemen in alle kleuren van de regenboog. Vooral op het eiland Flores kom je een ontelbare hoeveelheid bijzondere bloemen tegen, dit bloemeneiland is dan ook niet voor niets door UNESCO uitgeroepen tot een biosfeerreservaat.

Een deken van hortensia’s

De hortensia is de nationale bloem van de Azoren. Bloeiend in de kleuren blauw, fuchsia en wit zorgen ze voor een explosie van kleur. Je ziet ze werkelijk overal, omdat deze plant vroeger werd gebruikt als haag en afscheiding tussen weilanden. Met name het eiland Faial, het blauwe eiland van de Azoren, dompelt zich van juni tot september in een blauwwitte hortensia pracht.

Voor de natuurliefhebber

De bijzondere flora en fauna op de Azoren vormt de grootste toeristische trekpleister van deze bijzondere eilandengroep en daarom werden ze in 2008 door National Geographic zelfs uitgeroepen tot de op één na mooiste archipel op aarde. De natuur op de Azoren laat zich het beste omschrijven met de kleur groen. Deze kleur kom je daar namelijk in alle schakeringen tegen. In een ver verleden waren de Azoren vrijwel geheel bedekt met bossen, maar helaas is door intensieve ontbossing daar nog zo’n 10% van over. Omdat de Azoren afgelegen in de Atlantische Oceaan liggen, hebben deze eilanden een microkosmos met flora en fauna die alleen daar voorkomt.

Een kleurenpalet aan bloemen

Een groot deel van de 1300 planten, bloemen en kruiden op de Azoren zijn niet inheemse soorten. Ongeveer 60 soorten zijn endemisch, de rest is in het verleden ingevoerd door de Spanjaarden. Sommige van deze planten zijn zo invasief dat de inheemse soorten vaak met uitsterven worden bedreigd.

Inheemse bloemen op de Azoren

Veel van de inheemse planten en bloemen komen nergens anders voor dan op de Azoren. Alleen hier vind je bijvoorbeeld het azorenklokje, de grootbladige bosbes en de euphorbia stygiana of ook wel het Daphne vlas wolfsmelk genoemd. Andere inheemse planten die prachtig bloeien zijn de wisselbloem, bleekgele droogbloem en lijmkruid. Ook komt er inheemse zeevenkel, hertshoorn weegbree, boswederik en duizendknoop voor. Bij de meren vind je pijlriet en teer guichelheil, hangend over de vele oude muurtjes bloeit de muurfijnstraal. Op de Azoren komen ook bloeiende bomen voor zoals de bloedhout boom, ijzerhout boom, Indische sering, Tamujo boom en de Pau Branco die overladen wordt met kleine witte bloemetjes.

Niet inheemse bloemen

Onder de niet inheemse bloemen vind je er vooral de wilde roos, azalea, agapanthus belladonna lelie en amaryllis. Daarnaast zijn er ook planten die mooie bloemen krijgen, zoals de heemst, wasmirte, sneeuwballaurier, Azorenwegedoorn, Portugese laurierkers en natuurlijk de hortensia. Naast deze prachtige bloemen bestaat de vegetatie op de Azoren uit tropische planten zoals varens, palmbomen en bananenbomen. Ook citrusbomen zoals citroen, mandarijn en sinaasappel, druiven en ananas doen het er goed.