Faial Azoren

Faial Azoren

Welkom op ‘Ilha Azul’! De bijnaam van het Portugese eiland Faial op de Azoren. Het betekent ‘blauw eiland’ omdat in de zomermaanden het hele eiland bezaaid is met ontelbare hortensia’s. Dit geeft aan hoe enorm natuurrijk Faial is. 

Maar hier blijft het niet bij, want met warmwaterbronnen, kraters en vulkanen kom je tijdens een vakantie op Faial terecht op een rustig en prachtig ongerept eiland. De vulkanische oorsprong staat centraal op het mooie eiland en hier kom je achter met een rondreis door de Azoren. In ongeveer 2 dagen kun je de bezienswaardigheden van Faial goed bekijken. Waar wacht je nog op? Boek jouw reis naar de Azoren, uiteraard inclusief een aantal dagen op Faial!

Over Faial Azoren

Faial is één van de 9 Azoren eilanden in de Atlantische Oceaan. Het is een relatief klein eiland, namelijk 21 km bij 14 km, met zo’n 6500 inwoners. Binnen de Azoren maakt Faial onderdeel uit van de Ilhas de Triangulo. Dit is een driehoek van eilanden binnen deze archipel. Faial vormt samen met Pico en Sao Jorge een driehoek met centrale ligging in de Portugese archipel. Vooral Pico is makkelijk te combineren met Faial vanwege de korte vaartijd.

De mooiste bezienswaardigheden op Faial

Caldeira do Faial

Reserva Natural da Caldeira do Faial, onthoud die naam want dat is de grootste bezienswaardigheid van Faial! Zo heet het beschermd natuurgebied waar de Caldeira (krater) van Faial in ligt. Deze reusachtige krater ligt in het midden van dit Portugese eiland en is maar liefst 2 km breed en 500 meter diep. Een veel ondernomen activiteit op Faial is een wandeling rond de krater. Die is 7,5 km lang waar je zo’n 2,5 uur over doet. De hiketocht brengt je naar de mooiste uitzichtpunten waarbij je continue kleurschakeringen in de krater ziet.

Cabeço Gordo – het hoogte punt van Faial

Tijdens bovengenoemde wandeltocht passeer je ook het hoogste punt van Faial: Cabeço Gordo met 1043 meter. Met helder weer heb je een onvergetelijk uitzicht op andere Azoren eilanden zoals Sao Jorge en Graciosa.

Vulcão dos Capelinhos

In 1957 heeft Faial er een stuk land bij gekregen. Een onderzeese vulkaan barste toen uit. De lava bereikte het vasteland van Faial en stolde waardoor het eiland 2,4 km2 groter is geworden. Dit gebied heet Vulcão dos Capelinhos en je komt er terecht in een waar maanlandschap.

Slechts een aantal toeristen mogen per dag over dit gebied rondwandelen, dus vraag ter plaatse naar de mogelijkheden. Bij dit kustgebied vind je ook de vervallen vuurtoren Farol da Punta dos Capelinhos en een museum over vulkanen.

Caldeira do Faial Azoren
Vulkaankrater Caldeira op Faial
Horta Faial
Horta Faial

Ontdek de hoofdstad Horta

Natuurlijk mag Horta niet ontbreken tussen de bezienswaardigheden van Faial. Horta is de hoofdstad van het eiland. Naast een historisch centrum met authentieke huizen in pastelkleuren en geplaveide straten draait het in deze stad vooral om de jachthaven. Dit is namelijk een populaire aanlegplaats voor zeilboten die varen tussen Europa en Amerika. Van oudsher is dit een geliefde ontmoetingsplek bij de oversteek van de Atlantische Oceaan. Zeilers en zeelieden haalden ook hier hun post op bij het welbekende Peter Cafe Sport. Nog altijd is dit een plek waar zeilers over de hele wereld samenkomen.

De mooiste reizen naar Faial Azoren

Wat te doen op Faial Azoren

Wandelen op Faial

Faial staat te boek als een waar wandelparadijs! Bij het toeristenpunt in Horta kun je 9 wandelroutes verkrijgen variërend van een lengte van 3,5 km tot 20 km. De populairste wandelroute vind je bij de Caldeira, daarover meer hieronder. Met een huurauto of taxi kun je eenvoudig naar de startpunten van de wandelingen. Eenmaal op pad valt je mond open door de wonderschone natuurlandschappen die je passeert.

Excursies Faial

Er zijn 2 excursies op Faial die absoluut de moeite waard zijn. Naast de hiketocht rondom de Caldeira kun je ook met een gids de krater afdalen tot aan de bodem. Een zeer waardevolle toevoeging aan je reis door de Azoren. Een andere excursie die je haast niet mag missen is een boottocht waarbij je walvissen en dolfijnen kunt spotten.

Van mei tot september heb je een goede kans om deze zeedieren van dichtbij te zien. Vaak duurt zo’n boottocht ongeveer 3 uur. Voor de kust van Faial kun je maar liefst 28 walvissoorten en 5 dolfijnsoorten spotten. Neem je verrekijker mee!

Stranden op Faial Azoren

Faial is niet perse een strandbestemming. Toch zijn er verschillende plekken waar je lekker aan het strand kunt vertoeven. In Horta, de hoofdstad van Faial vind je een stadsstrand, maar ook het zwarte kiezelstrand Praia do Almoxarife is een uitstekende locatie als je wilt zonnen en zwemmen op Faial.

Tips voor Faial

Voor jouw vakantie naar Faial kun je profiteren van een aantal tips die wij met je delen.

  • Zeer populair zijn de natuurbaden bij Varadoura. Deze zwembaden zijn op natuurlijke wijze ontstaan. Je kunt er tussen de zwarte lavarotsen zwemmen waarvan de inhoud automatisch wordt gevuld door de oceaan. Probeer de natuurlijke baden van Varadoura doordeweeks te bezoeken, want in het weekend zijn er veel lokale inwoners die hier gebruik van maken. Andere natuurlijke baden op Faial vind je in de buurt van Horta: Lajinha en Ponta Furada (met natuurlijke bogen).
  • In de haven van Horta zie naast dure jachten ook muurschilderingen van zeilers over de hele wereld. Zeilers en zeelieden hebben er op hun eigen manier creativiteit ingelegd. Dit wordt ‘Sea Art’ in Horta genoemd en is een bezoekje waard.
  • Vanaf de boulevard van Horta heb je een waanzinnig uitzicht op de Pico vulkaan op het naastgelegen en gelijknamige eiland Pico.
  • Faial is ontdek door Vlamingen in 1427. Zij stichten het dorp Flamengos. Dit dorp bestaat nog altijd en je kunt er mooie botanische tuinen bewonderen.
  • Ieder jaar in de eerste week van augustus is het ‘Semana do Mar’ (de week van de zee). Deze dagen staat het vredige Horta op zijn kop, want dan zijn er tal van zeil- en andere watersportwedstrijden. Deze wedstrijden gaan gepaard met de nodige festiviteiten waar je graag bij wilt zijn!
  • Net buiten Horta liggen twee hoge heuvels/bergen: Ponta da Espalamaca en Monte da Guia. Beide bergtoppen zijn te bereiken en geven je een mooi uitzicht op het centrum van de hoofdstad en de diepblauwe oceaan.

Faial op de kaart

Faial behoort tot de centrale Azoren eilanden. Samen met de eilanden Pico en Sao Jorge vormt Faial de Azorendriehoek. Bekijk Faial Azoren op bijgevoegde kaart. 

Faial Airport 

Faial heeft een kleine luchthaven op 10 kilometer afstand van Horta. De luchthaven heet Horta Airport en beschikt over 1 landingsbaan. 

Reisaanbieders gespecialiseerd in Faial vakanties

Krijg jij de vakantiekriebels van al deze informatie en inspiratie over Faial Azoren? Grijp nu je kans op dit wonderschone eiland te bezoeken tijdens een rondreis naar de Azoren en laat je droom uitkomen!