De hoogste berg van Portugal

De hoogste berg van Portugal ligt niet op het vasteland. Hiervoor moet je zoeken op de Portugese eilandengroep: de Azoren. Om precies te zijn op het eilandje Pico. De gelijknamige Ponta do Pico, ook wel Mount Pico genoemd, is wel 2.351 meter hoog. Daarmee is het niet alleen het hoogste punt van de Azoren, maar ook van héél Portugal! Deze slapende vulkaan domineert niet alleen het hele eiland, maar is ook zichtbaar vanaf andere Azoren eilanden. Wat een waanzinnig natuurfenomeen!

Over Ponta do Pico

Wat veel mensen niet weten is dat Ponta do Pico eigenlijk 5.000 meter hoog is. Dit is geteld vanaf de zeebodem en dat betekent dat meer dan de helft onder water ligt. De berg is ontstaan door twee vulkaanuitbarstingen. De eerste was zo groot dat dit het ontstaan van het eiland Pico betekende, één van de Azoren eilanden. De tweede vulkaanuitbarstingen was kleiner en zorgde ervoor dat de vulkaan nog 70 meter hoger werd. Die 70 meter is als het ware een extra piek op de vulkaan en wordt Piquinho genoemd. Hier kun je goed de vulkanische oorsprong zien met lavasporen. Ponta do Pico maakt onderdeel uit van Natural Park of Montanha do Pico en is te bewonderen met een vakantie op de Azoren.

De hoogste berg van Portugal beklimmen

Hoe gaaf is het om te kunnen zeggen dat je de hoogste berg van Portugal hebt beklommen? Hiervoor ga je op Pico naar Casa da Montanha. Dit is het beginpunt op ongeveer 1.200 meter hoogste. Vanaf deze locatie is het 5 km klimmen naar de top van Ponta do Pico. Vergis je niet in de moeilijkheidsgraad van deze beklimming. Wanneer je een geoefende wandelaars bent en een goede basisconditie hebt is de klim mogelijk. De paden zijn best smal en de weersomstandigheden kunnen plots veranderen. Je volgt de houten palen die je naar de top leiden. Om naar de top te hiken betaal je een kleine entreeprijs voor het onderhoud van de wandelpaden. Hoewel je de Ponta do Pico op eigen houtje kunt beklimmen, is de beklimming met een gids is een aanrader.