Theeplantage Azoren

Thee uit de Azoren kopen

In Europa wordt vrijwel nergens thee geproduceerd, behalve op de Azoren. En op precies te zijn op Sao Miguel, het grootste eiland van de Portugese archipel in de Atlantische Oceaan. Verspreid over het eiland vind je enkele theeplantages en theefabrieken. Tijdens je vakantie of rondreis op de Azoren kun je zo’n theefabriek bezoeken, er een rondleiding krijgen en de Azoren thee kopen. Ook mag je bij sommigen theevelden vrij rondlopen. Dat maakt je bezoek aan Sao Miguel ook nog eens leerzaam!

Het ontstaan van de Azoren thee

Op het gebied van thee produceren is Sao Miguel een unieke locatie. Eerst even een stukje geschiedenis, want hoe is de theeproductie op Azoren eigenlijk ontstaan? In de 19de eeuw viel de sinaasappelproductie erg tegen door een ziekte. Hierna werd besloten om in te zetten op het produceren van thee. Uit verschillende verre landen werden zaden ingekocht en naar Sao Miguel gebracht.

De enige theeplantage van Europa

Inwoners van Sao Miguel werden verschillende productietechnieken aangeleerd waarna de eerste Azoren thee een feit was. De vruchtbare ondergrond door de vulkanische oorsprong van het eiland zorgt nog altijd voor een goede theekwaliteit en waardoor thee uit de Azoren geliefd is geworden. Wat net zo bijzonder is, is dat de Azoren de enige theeplantage in Europa is waar je theevelden en theefabrieken kunt zien.

Thee Azoren kopen

Wil je thee uit de Azoren kopen? Dat is mogelijk bij verschillende winkels en theefabrieken op Sao Miguel. De bekendste theefabriek van het eiland is de Gorreana fabriek, officieel: Fábrica de Chá Gorreana. Deze theefabriek op Sao Miguel heeft de oudste theeplantage van Europa. De fabriek is opgericht in 1883 en nog altijd wordt hier op traditionele wijze thee geproduceerd. Bij de fabriek kun je een rondleiding in de theefabriek krijgen en het proces van theebladeren tot eindproduct met eigen ogen zien. Aansluitend kun je de Azoren thee proeven en door de theevelden wandelen die flink wat hectares in beslag nemen.

Het gaat hier om de theesoorten Pekoe, Broken Leaf, Orange Pekoe en de groene thee Hysson. In het winkeltje bij het museum kun je zwarte, groen en witte thee kopen op de Azoren. Hetzelfde is mogelijk bij Fábrica Chá Porto Formoso. Dit is een kleinere fabriek op Sao Miguel waar je zwarte thee uit de Azoren kunt kopen.