Vakantie Azoren

Duiken op de Azoren - Het onderwaterparadijs

Wat is je dat de wateren rondom de Azoren een perfecte plek zijn om te duiken? De paradijselijke Azoren staan bekend om de beeldschone flora en fauna. Maar de onderwaterwereld is ook werkelijk prachtig. Er zwemmen maar liefst 21 walvissoorten rondom de Azoren. Bovendien kan je dolfijnen spotten, manta’s en haaien. De grootste vis ter wereld, de walvishaai zwemt rondom de Azoren. Hiervoor hoef je dus niet naar de andere kant van de wereld. Op slechts 4,5 uur vliegen maak jij een onvergetelijke duik. Lees meer over duiken op de Azoren.
Dankzij het klimaat en een warme golfstroom zijn de wateren rondom de Azoren een ideale plek voor vis. En dan met name voor grote vissen. Wil je en walvishaai spotten? Hiervoor hoef je niet naar Australië of mexico (beste plekken ter wereld om walvishaaien te spotten). Een duik rondom de Azoren laat je kennismaken met walvishaaien, makohaaien en blauwe haaien. Maar er zijn nog veel meer unieke en grote onderwater dieren wanneer je gaat duiken op de Azoren.

De ideale duikomstandigheden

Duiken Azoren

Duiken op São Miguel

Wil je duiken op São Miguel? Dan heb je keuze uit meerdere prachtige duikspots! De vele duikplekken rondom São Miguel zijn gemakkelijk te bereiken. Een van de populairste duikplekken van São Miguel is scheepswrak ‘Dori’. Dit unieke scheepswrak uit de Tweede Wereld is een prachtige duikplek. Het schreepswrak ligt op de zeebodem op slechts een paar minuten van de hoofdstad Ponta Delgada.

Nabij het kleine eilandje Vila Franca voor de kust van São Miguel tref je onder water een oude vulkaan, de ultieme bestemming voor duikers. Deze droombestemming is een beschermd gebied met een overvloed aan zeeleven. Daarnaast kent het eiland São Miguel een aantal fantastische riffen zoals de Lourenços en Sabrina Reefs. Deze kleurrijke riffen liggen vlak voor de kust. De kans is groot dat je hier grote scholen duivelsroggen zal zien.

Ben je een duiker die liever diepere wateren verkend? Ook dan heeft São Miguel bijzondere duikspots te bieden. Formigas Islets en Dollabarat Seamount zijn unieke plekken. De duikspots staan bekend om het kristalheldere water waar grote scholen pelagische vissen, duivelsroggen en zelfs haaien zwemmen.

Reizen algemeen

Duiken op Santa Maria

Het kleine en rustige eiland Santa Maria staat bekend om zijn zandstranden én unieke duikplekken. Santa Maria populair is onder duikers is dat het eiland wordt bezocht door de grootste vis ter wereld: de walvishaai.Vaak omringd door duizenden tonijnen. Kortom; duiken op Santa Maria belooft een unieke duikervaring te worden. Er zijn verschillende beschermde gebieden die een paradijs vormen voor zeedieren.

Een van die paradijselijke plekken is Ambrósio Reef, gelegen op slechts 4,8 km van de kust. Het is één van de dichtstbijzijnde onderzeese bergen om te duiken. Duikers zullen vele nieuwsgierige duivelsroggen spotten.

Wat verder van de kust van Santa Maria vind je nog 2 wereldberoemde eilandjes: The formigas islets en Dollabarat Seamount. Deze 2 plekken staan bekend om de duikspots met het meeste zicht. Bovendien komen duikers hier regelmatig grote scholen vissen tegen, duivelsroggen, manta roggen en haaien!

Duiken Azoren
Reisorganisatie Azoren tui

Vakantie Sao Miguel

reisbureau azoren

Duikvakantie Pico

Reisorganisatie Azoren tui

Vakantie Santa Maria

Duiken Pico

Het eiland Pico is bekend om de gelijknamige vulkaan Pico, die een plekje heeft veroverd op de werelderfgoedlijst. Daarnaast is Pico wereldberoemd om de vroegere walvisindustrie. Wil je duiken of zwemmen met haaien? Dan is Pico jouw bestemming! Pico is één van de weinige plekken ter wereld waar je kunt duiken met de blauwe haai. De mooiste en populairste duikplek op Pico is Condor Seamount, ongeveer 10 mijl van Faial. Vanaf Faial is de beste duikplek van de Azoren; Princess Alice ook te bereiken.
Walvissen spotten Azoren

Populairste duikplekken:

Princess Alice rif

De beste en meest populaire plek om te duiken rondom de Azoren eilanden is Princess Alice bank (De Banco Princesa Alice). Deze duikplek vind je nabij het eiland Pico en staat bekend om de velel manta’s. Deze unieke plek is alleen geschikt voor ervaren duikers. Het rif is wat verder van de haven en er staat regelmatig een sterke stroming. Princess Alice rif is een grote onderzeese berg met een diepte van 30 tot 40 meter. Op bepaalde plekken daalt dit nog veel verder. Het zicht op deze bijzondere duikplek kan oplopen tot 40 meter. Er is een enorme diversiteit aan vissen. Zelfs bovenwater kan je dit waarnemen. Duiken bij Princess Alice is een onvergetelijke duik! Het populaire staat bekend om de vele duivelsroggen en manta’s!. Duik tussen enorm scholen duivelsroggen. En ga op zoek naar Manta’s, mako haaien en blauwe haaien!

Over Princess Alice rif

 • Princess Alice rif bekend om veel manta’s.
 • Soorten: Manta’s, blauwe haaien, mobula’s en duivelsroggen.
 • Beste tijd om te duiken: juli tot en met oktober.
 • Watertemperatuur: 16 tot 25 graden.
 • Gemiddelde diepte rif: ongeveer 35 meter – max diepte is 60 meter.
 • Zicht: 40 meter+

Walvishaaien Azoren

Altijd al eens walvishaaien willen spotten? Hiervoor hoef je dus niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Duiken op Azoren biedt deze unieke belevenis. Walvishaaien zijn een bedreigd diersoort. Een walvishaai is gemiddeld 8 meter lang, maar kan wel 13 meter lang worden. En dat zal dus even schrikken zijn! Maar walvishaaien zijn voor mensen ongevaarlijk. De grootste kans om walvishaaien te spotten is op het Azoren eiland Santa Maria.
Walvishaai Azoren

PADI open water brevet halen?

Wil jij je PADI halen op de Azoren? Je PADI brevet is wereldwijd erkend. Hiermee mag je een duik maken tot een diepte van 18 meter. Wanneer jij je Padi wil behalen op één van de mooiste duikplekken van Europa kan je contact opnemen met Duikscholen op jouw vakantie eiland. Onderstaand hebben we een overzicht bemaakt van duikscholen op São Miguel, Santa Maria en Pico.
 • Açordiving – Ponta Delgada
 • Azores Sub Dive Center – Vila Franca do Campo S. Miguel
 • Best Spot – Azores Nature – Ponta Delgada
 • Scubafish – Ponta Delgada
 • Season Challenge – Ponta Delgada
 • TOP POP – Travel Over Portugal – São Sebastião
 • Brizacores Dive Center – Lajes do Pico
 • CW Azores – Areia Larga
 • Pico Sport – Mandalena
 • Dollabaratsub – Vila do Porto
 • Haliotis – Vila do Porto
 • Mantamaria Dive Center – Marina de Vila do Porto
 • Wahoo Diving – Forno